Ha valaha is volt két legerőteljesebb dolog, ami megváltoztatta az emberi életet, az a szerelem és a zene. 

Ha ez a kettő egy dal formájában összeáll, akkor az minden szempontból varázslatot teremt, nem igaz?

Szóval, gondolkoztál már azon, hogyan írnak egy szerelmes dalt? Vagy mi különbözteti meg valójában más zenéktől?

Nos, az már adott, hogy rendkívül szenvedélyes és intelligens fajként a legtöbben megpróbálhattunk egy jelentős embert elcsábítani azzal, hogy megmutatta a szerelmes dal megírásában szerzett rendkívüli képességeit.

Amit azonban meg kell értened, az az, hogy egy szerelmes dal megírásához nem csupán érzelmek szükségesek . És ezek a dolgok mindent magukban foglalnak, a dal felépítésétől a szerelem mélységes érzelmeivel való átitatásig.

Tehát, ha egy különleges alkalomra szeretnéd beszerezni, itt található egy átfogó útmutató, hogyan írj szerelmes dalt!

írj egy szerelmes dalt szeretettel

1. Strukturálja a verseket, kórusokat és a hidat a dalban

Azok számára, akik nem ismerik ezeket a kifejezéseket, a vers a történet felépítése vagy a dal központi gondolata, míg a refrén az a rész, amely ezt a gondolatot megismétli, hangsúlyozandó. A híd pedig összekötő elemként szolgál e két elem között.

Tehát az első dolog, amit meg kell tennie, amikor szerelmes dalt szeretne írni, az az, hogy ennek megfelelően strukturálja ezeket az elemeket.

A legtöbb dal, különösen a szerelmes dalok olyan mintán alapulnak, amely 2-3 verset, 2-3 refrént és egy hídot tartalmaz. Tehát, amikor papírra vetjük, először egy Vers 1-Chorus-Verse 2-Chorus-Bridge-Verse 3-Chorus minta felépítésével kezdjük. Ne felejtsen el helyet hagyni a címsorok között a dalszöveg kitöltéséhez.

Amit emlékezned kell, hogy a versek általában 4-6 hosszú vagy 8-10 rövid sort tartalmaznak. A kórusok körülbelül 4-6 sorosak lehetnek. És a híd általában egy 2 soros szakaszból áll, amely a második kórus és a harmadik vers vagy kórus közé esik.

2. A címnek mindent el kell mondania

A szerelmes dal címe az, amin keresztül világosan és magabiztosan közvetítenie kell az üzenetét. Ha valakinek írod, akkor gondold át, mennyit jelent az illető számodra, és hogyan járult hozzá az életedhez. Vagy ha a szeretet általános érzéséről van szó, akkor gondolj minden olyan dologra, ami miatt szeretve érzed magad.

Ezután kiválaszthatja az adott személy egy jellemzőjét vagy egy aspektusát az életéből, hogy elmondja a címben. Ez legyen a központi gondolat, amelyet ki kellene terjesztenie a dalban.

Ezenkívül a dal többi témájának meg kell egyeznie a címmel. Mindig tanácsos a címet 1-4 szó között tartani az egyszerűség és pontosság érdekében.

3. Helyezkedj el a kórus szövegével

Két dologra mindig emlékezned kell a kórussal kapcsolatban. Először is tartalmazza a dal központi gondolatát, és azt, hogy ismétli önmagát, hogy előtérbe kerüljön az ötlet . Szóval, amit tenned kell, az az, hogy elsősorban ezt a részt hangsúlyozd ki a dalodban, hogy fülbemászóvá és könnyen megragadhatóvá tegye.

Próbáld meg ismételni a szerzeményed címét körülbelül 2-3-szor, hogy elakadjon a hallgató fejében, mert szeretnéd, ha valaki észrevétlenül dúdolta volna.

Ezenkívül tervezzen meg 4 sort, amelyek a hasonlatokat és metaforákat tartalmazzák a dal képeinek beállításához. Készíthet rímet az első két sorból, és egy másikat az utolsó két sorból. Vagy váltogathatja őket úgy, hogy az első sor a harmadikra, a második pedig a negyedikre rímeljen.

szerelmes dal kompozíció

4. Alternatív rímséma a vershez

A dalnak egy határozott történetből kell állnia, megfelelő kezdettel és véggel. És zökkenőmentesen kell futnia a dal során, anélkül, hogy tartalmilag vagy hatásukban elromlana. Mivel egy bizonyos valaki iránti egyedi érzést kell kiterjesztenie, nehéz lehet lekötni a hallgató figyelmét. Ezért érdemes váltakozó rímrendszert használni az ABAB mintával, ugyanazzal a hanggal, hogy az egyes versekre összpontosítson. Így megbizonyosodhat arról, hogy nem ugyanazt a szöveget ismétli.

Próbáljon meg olyan metaforákat és hasonlatokat beilleszteni, amelyek nem közhelyesek, de érzelmileg eléggé feltöltődtek ahhoz, hogy pontosan kifejezzék, mit érzel kedvese iránt. Ebben az esetben nem kell harmadik verset mellékelnie.

Ezen túlmenően egy jó tipp az lenne, ha ferde rímeket vagy közel rímeket használsz, ha nem találsz megfelelő szót, amelybe beleilleszthető.

5. Rímeld a sorokat a hídban!

A vers és a refrén összekapcsolása egy dalban a híd egyben a folyamatos minta és ritmus kitörését is szolgálja. Ebben a részben a témát úgy magyarázhatod el, hogy az eltér attól, ahogyan azt a versben vagy a kórusban leírtad. Ha pedig hosszabb hidat akarsz, akkor ismételd meg a hozzá írt két sort.

Mi az a véletlenszerű dalgenerátor?

A „generátor” egy olyan eszköz vagy alkalmazás, amely számos dalt véletlenszerűen keverhet és generálhat. Ezek a véletlenszerű dalgenerátorok sok albumot és dalt tartalmaznak. Tehát, ha meg akarta hallgatni őket, nem kell mást tennie, mint megkeresni az eszköz keresőjében a lejátszási cím megadásával.

Az olyan pompás új generátorok, mint a LastFM és a Spotify, lehetővé teszik, hogy véletlenszerűen hozzáférjen a kedvenc dalaihoz. Ezenkívül közvetlen linkeket is találhat az internet néhány legnépszerűbb webhelyére.

hogyan kell romantikus dalt írni?  de nem túl sokáig...

Mi az a hosszú romantikus dal?

Egy hosszú romantikus dalt általában balladaként ismernek, amelynek kiterjedt versei vannak. A ballada narratíváját lírailag, lágy zenei kadenciákkal szövik át. A balladák a középkori francia „ballade” vagy „chanson balladee” kifejezésből származnak, amelyek eredetileg „táncdalok” voltak.

Ez a költészet egy sajátos formája volt, és széles körben használták Európa-szerte, végül Amerikába, Ausztráliába és Afrikába érkezett.

A ballada gyakran 13 soros, ABAB BCBC rímformájú. A rímezett vers két sorából vagy pársorából áll, egyenként 14 szótagból. Egy másik elterjedt balladaforma az ABAB vagy ABCB séma megismétlését tartalmazza, váltakozva 8 és 6 szótagos sorok között.

Dalok szeretettel a címben

Az egész zenetörténetben nem hiányoznak olyan dalok, amelyekben benne van a „love” szó. De nem mindig érdekes újakat találni, amelyek újra és újra átélik ezt a megmagyarázhatatlanul boldog érzést?

Tehát, ha arra törekszik, hogy hangosan és tisztán kimondja a valaha volt legszebb szerzeményekkel, akkor itt van néhány, amit most meg kell hallgatnia!

1. Akit szeretsz John Mayer Ft. Katy Perry

2013-ban jelent meg John Mayer hatodik stúdióalbuma, a Paradise Valley számára, és ezt a dalt a kortárs country műfaj egyik klasszikusaként emlegetik. Mayer és Perry együtt énekelt balladájának szövege a két szív tagadhatatlan és megbonthatatlan szerelmi kötelékét rögzíti és ünnepli. A téma pedig a szerelembe esés elfogadása körül forog, ettől lesz olyan érett és hihetetlenül szép minden tekintetben.

2. Elvis Presley

A legendás dal, amelyet maga a legenda, Elvis Presley énekel, a „Can’t Help Falling In Love With You” valóban az egyik legszebb szerelmi vallomásra készült szerzemény. Ez az 1961-es dal a ragaszkodás érzésétől elragadtatottan a szerelembe esés keserédes tehetetlenségét fejezi ki.

3. Taylor Swift szerelmi története

A „Love Story” ikonikus szám és listasiker volt, amely előtérbe helyezte Taylor Swift státuszát az amerikai pop királynőjeként. Ez a dal egy szívből jövő szerelmi vallomás és egy buzgó vágy, hogy egy tökéletes szerelmi történetet elmeséljünk ezzel a különleges valakivel. 2008-ban jelent meg, és még mindig minden idők egyik legkelendőbb kislemeze.

Következtetés

Szerelmesnek lenni, vonzódni valakihez, vagy akár csak örülni annak, hogy szeretik, elég inspiráció egy szerelmes dal komponálásához. Pihenjen, csak annyit kell tudnia, hogyan kell felépíteni egy ilyen darab lényeges összetevőit.

És amit itt meg kell értened, azok azok a módszerek és technikák, amelyekkel a vers összes finom, de kritikus részeit helyesen lehet hozni. Mert ez fogja felkelteni a hallgató érdeklődését a dalod iránt.

Tehát ebben a kiterjedt útmutatóban arra törekedtünk, hogy segítsen megtanulni a dalírás finomságait. És őszintén reméljük, hogy tudtunk segíteni megérteni, hogyan kell szerelmes dalt írni.

Hamarosan még több ilyen zenei témával jelentkezünk!

Addig… énekeld hangosan szeretettel!